09.10.2015.
   
Velicina

Diplomiranje po starom programu do 2014. godine

http://www.mef.hr/studmef/images/stories/Image/diplomand/Promovirani/Promovirani-2008/promovirani-2008-04-24a.jpg

Studenti koji studiraju po starom nastavnom programu imaju rok da diplomiraju do 2014. godine, a ukoliko do isteka tog roka ne završe studije moraće da se prilagode bolonjskom načinu studiranja, izjavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

Obradović je rekao da je to predvidjeno Zakonom o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju koji je usvojen pre mesec i po dana.

U Srbiji trenutno ima oko 40.000 studenata koji studiraju po starim studijskim programima.

"Ukoliko završe po starom planu i programu za njih je to lakše, a za nas je kao državu bolje, jer se povećava broj visoko obrazovanih. Ukoliko to ne učine, onda će po novom, bolonjskom sistemu imati i veći broj ispita", objasnio je ministar prosvete.

Prema novom zakonu o visokom obrazovanju, završetak magistarskih studija je predvidjen do školske 2013/2014. godine, a doktorskih najkasnije do 2014/2015. godine.

Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen 29. juna, predvidjeno je da student može izuzetno narednu godinu ostati na budžetu ako u školskoj 2009./2010., odnosno 2010./2011. ostvari najmanje 48 bodova.

Propisana je i obaveza da visokoškolske ustanove visinu školarine mogu da utvrde tek po dobijenom mišljenju Ministarstva prosvete.

Stručni naziv diplomirani stiču oni koji završe osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 bodova, odnosno u trajanju od najmanje četiri godine.

Zvanje mastera stiču oni koji završe diplomske akademske studije sa ostvarenih najmanje 300 bodova.

Izvor: S media

Čitanja: 15029

Komentari (1)

...
0
I jesmo li mi sada na menadzmentu na Tehnickom fakultetu u Boru diplomirani inzenjeri menadzmenta sa zavrsenih 4 god. osnovnih studija odnosno 240 bodova ili smo i dalje samo inzenjeri menadzmenta kako pise na sajtu Tehnickog fakulteta?
Violeta , August 21, 2010

Napišite komentar

smanji | povećaj

busy     
Kako napisati?

  • Kako napisati CV CV predstavlja prvi kontakt izmedu Vas i potencijalnog poslodavca. Poslodavac na osnovu Vašeg CV-ja stiče prvi utisak o Vama i zbog toga jedino besprekoran CV može adekvatno promovisati Vaše naporno...
  • Seminarski rad Seminarski rad predstavlja stručnu obradu izabrane teme, zasnovanu na sprovedenom istraživanju. Kroz istraživanje student pokazuje teorijsko i praktično znanje kao i sposobnost samostalnog služenja...
  • 1
  • 2
  • 3

Marketing

Imamo 27 gostiju na mreži

ogl